Kapusnice

Sadike kapusnic ponavadi ne manjkajo v nobenem vrtu. Sadike brokolija, cvetače, zelja in ohrovta vam neposredno iz rastlinjaka družinske vrtnarije Cornus dostavimo na vaš dom. Preverite pestro ponudbo sadik kapusnic na dostavasadik.si.

Kapusnice - cenjena zelenjava

Kapusnice (Brassica oleracea) so del velike družine križnic (Brassicaceae), v svetu najpomembnejše družine zelenjadnic. Vsem dobro znani predstavniki kapusnic so zelje, ohrovt in cvetača v številnih različicah in sortah, ki so nam na voljo od pomladi do pozne jeseni, nekatere uspevajo tudi pozimi. Kapusnice postajajo tudi pri nas vse bolj cenjena zelenjava, za kar je kar nekaj razlogov. Uživamo lahko prav vse dele rastlin, vsebujejo veliko hranilnih snovi, a so hkrati nizkokalorične, pripravljamo jih lahko na številne načine in nenazadnje, so okusne.

Kapusnice vsebujejo veliko vode, malo maščobe in ogljikovih hidratov, zato imajo majhno energijsko vrednost. So tudi vir vlaknin. Imajo zelo veliko hranilno gostoto. To pomeni, da z zaužitjem ene enote te zelenjave vnesemo v telo zelo majhno količino energije, dobimo pa zelo veliko osnovnih hranilnih snovi, kot so vitamini skupine B (predvsem folna kislina), vitamin C, A (betakaroteni) in K, ter minerali, predvsem so bogat vir kalcija in kalija. Kapusnice vsebujejo tudi druge fitonutriente, med katerimi so po ugotovitvah raziskav najbolj koristni sulforafani (učinkujejo protirakotvorno in protimikrobno).