Česen

Nič presenetljivega ni, da je česen imenovan za naravni antibiotik, saj je veličasten, spremlja pa ga cel kup urbanih legen. Sadike česna najdete tudi v naši spletni trgovini.

Česen ali naravni antibiotik

Nič presenetljivega ni, da je česen imenovan za naravni antibiotik, saj je veličasten, spremlja pa ga cel kup urbanih legend. Česen je značilnega vonja in pekočega okusa. Redke so rastline, ki so poznane in tako uporabne kot česen, ki se že tisočletja uporablja v zdravilne namene.

Kako sadimo in shranjujemo česen?

Česen je aromatična čebulnica, ki po vrtovih redko manjka. Sadimo ga direktno na gredice, jeseni ali zgodaj spomladi, da ima čas razviti zrele stroke. V zemlji ima podolgovato glavno čebulico, okoli katere so tesno druga ob drugi razvrščene ukrivljene stranske čebulice. Česen se zaradi svojega ostrega okusa v kulinariki uporablja kot začimba. Običajno pred uporabo vsak strok olupimo, lahko pa celo neolupljeno glavico popražimo na olivnem olju zapečemo v pečici. Česnov ekstrakt lahko pripravimo tako, da iztisnemo strok česna ali pa njegovo korenino. Česen se shranjuje pri temperaturi 18 °C in v suhem prostoru.