Nakup in sajenje sadik zelenjave ter njihova oskrba med sajenjem

Kdaj je najbolje kupiti sadike zelenjave in vrtnin?

Sadike je najbolje kupiti takrat, ko vemo, da jih bomo lahko v kratkem presadili. A nič hudega, če nam to ne uspe še isti dan. Sadike zelo hvaležno počakajo tudi do 7 dni, v kolikor poskrbimo, da so v zavetju, na senčnem mestu in imajo dovolj vode. Tudi zato je priporočljivo kupiti sadike s slovenskim poreklom, ker je njihova transportna pot krajša, tako niso doživele veliko premikov in so zato v dobri kondiciji.

Kako prepoznate zdravo sadiko?

Če so vse sadike vrtnin na platoju enakomerne barve, to pomeni, da niso bile pregnojene z dušikom, zaradi česar bi imele manj razvit koreninski sistem in bujen zgornji del, plodovke pa zakasnel nastavek prvih cvetov. Če privzdignete sadiko skupaj s koreninsko grudo iz lončka, se vidijo čez vso zemljo razporejene oziroma prepletene svetle korenine. Te so znak, da je sadika zdrava, ki se bo hitro in dobro ukoreninila. Izsušene, rumene, celo rjavkaste korenine so znamenje zastaranosti. Slab znak so tudi porumeneli klični listi. To pomeni, da je sadika obnemogla, morda je bila premalo zalivana, preveč na soncu ali pa je v lončku že predolgo.

Presajanje sadik na vrt

Ko smo opravili nakup sadik, je na vrsti sajenje. Dobro zalite sadike še v lončkih postavite na grede, tja, kamor jih imate plan posaditi. Upoštevajte priporočene razdalje med rastlinami, ki jih najdete tudi ob vsakem opisu sadike. Poleg vsake sadike v lončku izkopljite jamico, primerno široko in globoko. Priporočljivo je, da te jamice predhodno napolnite s kvalitetnim kompostom.

Da bi sadike lažje vzeli iz lončka in da bi se na koreninah zadržalo čim več zemlje, jih najprej dobro zalijemo. Sadiko previdno vzemite iz lončka, da je ne poškodujete. Najlažje bo, da lonček najprej narahlo okrog in okrog stiskate, da odstopi od koreninske grude. Zatem postavite sadiko med vaše prste in jo obrnite, da vam ostane v dlani. Če so se koreninice zataknile na spodnjem delu, jih skušajte nežno izmotati. Sadik nikakor premočno ne vlecite iz lončkov. Včasih se zgodi, da se rahlo poškodujete koreninski del, kar ni nič tragičnega.

Sadiko položite v pripravljeno jamico in zagrebite s prstjo. Da bo sadika bolj stabilno posajena, okrog nje na rahlo pritisnite na zemljo. Ko so sadike dobro nameščene v vrtni gredi, jih obvezno zalijemo. V naslednjih tednih sadike redno zalivamo in vzdržujemo vlažno prst. Pri tem nam lahko pomaga tudi vrtna koprena ali zastirka. Sadike v prvih tednih ne rastejo hitro, saj energijo usmerjajo v razvoj koreninskega sistema.

Sadik ne sadimo v sončnem vremenu

Pri sajenju s koreninsko grudico ostane sadika nepoškodovana in nemoteno raste naprej. Kljub temu je za presajanje na stalno mesto priporočljivo izbrati ne prevroč, raje oblačen dan, gredico dobro pripraviti in rastline zalivati deset dni, dokler koreninice ne prerastejo obstoječe grude in začnejo črpati vode in hranil iz okolice.