Česen, čebula in por – nepogrešljive sadike v našem vrtu

Čebula, česen in por so najpogostejše čebulnice na zelenjavnem vrtu. Preverite pestro sezonsko izbiro in poiščite sadike čebulnic, ki vam jih dostavimo na dom.

Čebula (Allium Cepa L.)

Poznamo ogromno različnih sort čebule, ki se razlikujejo po obliki in barvi. Pri nas so najbolj priljubljene enoletne sorte (spomladanska čebula) in jedilna čebula. Jedilna čebula ima zelo začinjen in oster okus, medtem ko je okus spomladanske čebule bolj nežen, pri tej sorti pa lahko jemo tudi zelenje. Čebulo shranjujemo razprostrto v hladnem in suhem prostoru. Ne smemo je shranjevati v plastični vrečki, saj se v njej poti in začne gniti.

Česen (Allium sativum)

V zemlji ima podolgovato glavno čebulico, okoli katere so tesno druga ob drugi razvrščene ukrivljene stranske čebulice. Česen se zaradi svojega ostrega okusa v kulinariki uporablja kot začimba. Običajno pred uporabo vsak strok olupimo, lahko pa celo neolupljeno glavico popražimo na olivnem olju zapečemo v pečici. Česnov ekstrakt lahko pripravimo tako, da iztisnemo strok česna ali pa njegovo korenino. Česen se shranjuje pri temperaturi 18 °C in v suhem prostoru.

Por (Allium porrum L.)

V prejšnjem stoletju je por kot okusna zelenjava osvojil kuhinjo po vsem svetu. Poleg tega por podobno kot druge čebulnice s pridom uporabljajo v tradicionalnem zdravilstvu. Por ima rad ima peščena, rahla, hranljiva tla. Sadimo ga na gosto in ga tekom leta redčimo in uporabljamo še mladega in svežega v kuhinji. Tako imamo por lahko na voljo že poleti. Posadimo ga lahko na različna mesta v vrtu, saj je odličen sosed jagodam, korenčku, zeleni, paradižniku, solati in kapusnicam.