Čebula – nezahtevna in zelo uporabna vrtnina

Čebula ni zahtevna vrtnina. Za dober pridelek bodite pozorni na gnojenje, sajenje, čebulno muho in izbiro kvalitetnega čebulčka. Skoraj ga ni vrtička, na katerem ne bi pridelovali čebule. V prehrani je zelo uporabna, saj vsebuje veliko koristnih snovi. Čebula je antioksidant in dober vir polifenolov (flavonoidov), vitamina C, B6 in mineralov kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij in fosfor. Rdeča čebula ima še večjo vsebnost flavonoidov, ki pa so v večji meri prisotni v zunanjih luskolistih čebule.

Če imate izbiro, jejte raje surovo čebulo, saj ima ta največ zdravilnih učinkovin. Pri tem poskrbite da bo sveža. Pri toplotnem obdelovanju, ki je daljše od desetih minut, bo izgubila veliko zdravilnih učinkovin. Surovo čebulo uživajte vsaj dvakrat na teden.

Najbolj priljubljeni spomladanska čebula in jedilna čebula

Poznamo ogromno različnih sort čebule, ki se razlikujejo po obliki in barvi. Pri nas so najbolj priljubljene enoletne sorte (spomladanska čebula) in jedilna čebula. Jedilna čebula ima zelo začinjen in oster okus, medtem ko je okus spomladanske čebule bolj nežen, pri tej sorti pa lahko jemo tudi zelenje.

Kako shranjujemo čebulo?

Čebulo shranjujemo razprostrto v hladnem in suhem prostoru, z malo vlage. Ne smemo je shranjevati v plastični vrečki, saj se v njej poti in začne gniti. Če imate domačo čebulo, jo je najbolje shraniti v mrežastih vrečah. Lahko jih v enem sloju razprostremo po lesnih gajbicah. Posušena stebla domačih čebul pa lahko med seboj prepletete v kite in jih obesite.