Brokoli – koristna in zdravilna vrtnina

Brokoli je zelo koristna vrtnina, ki uspeva v marsikaterem slovenskem vrtu, uvrščamo pa ga tudi med najpomembnejša varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.

Domovina brokolija je Sredozemlje, natančnejše Italija, kjer ga gojijo že od 16. stoletja. Brokoli je bližnji sorodnik cvetače, vendar je njegov okus bolj intenziven. Glavo iz cvetov, ki spominja na drevesno krošnjo, obkrožajo listi, ki pa glave ne prekrivajo tako kot pri cvetači, zato se vsa rastlina obarva zeleno. Cvetni popki, ki so temno zelene do vijoličaste barve (redkeje bele ali rumene barve), rastejo na razvejanih, mesnatih pecljih. Steblo je običajno precej debelo. Nekoliko drugačen je kitajski brokoli z belimi cvetki na dolgih tenkih pecljih in ovalnimi modro zelenimi listi.

Brokoli ima številne zdravilne učinke

Razlogov, zakaj naj se brokoli večkrat znajde na vašem krožniku, je zelo veliko. Če vas ne prepričata odličen okus ali hitra in enostavna priprava, vas bo morda prepričal njegov zdravilen učinek na človeško telo. Brokoli namreč vsebuje sestavine, ki krepijo imunski sistem, preprečujejo razvoj raka, pomagajo pri slabokrvnosti in zmanjšujejo nastanek bolezni srca in ožilja.

Kako sadimo brokoli?

Brokoli uspeva v hladnejših predelih, mlade rastline prenesejo celo nekoliko zmrzali. Sadimo ga na prosto v vlažno in rodovitno zemljo, s srednjo vsebnostjo dušika. Sadimo ga na razdaljo 30 do 40 cm in ga v suhem vremenu zalivamo. Ko porežemo glavne glave pognojimo grede z dušičnimi ali organskimi gnojili, da spodbudimo rast stranskih poganjkov. Dozori zelo hitro. Glavne glave režemo preden se cvetovi razcvetijo in so še trde. Hkrati in postopoma zorijo še stranski poganjki.